vhv

De nationale kampioenschappen van het huidige seizoen 2020 – 2021 bij de dames en heren in het handbal zullen de geschiedenisboeken ingaan als een blanco seizoen.

Dit houdt in dat er dit seizoen wél nog gehandbald zal worden, dat er wel degelijk een klassement zal worden bijgehouden maar dat er op het einde van het seizoen geen kampioenen, stijgers en dalers zullen zijn.

Op 8 mei 2021 organiseert de KBHB de finales voor de beker van België met de finalisten van vorig seizoen die toen hun finale geschrapt zagen omwille van de gezondheidscrisis.

Corona blijft ook in 2021 nog heel even een stempel drukken op ons professioneel, maatschappelijk, sociaal en sportief leven.

De Koninklijke Belgische Handbalfederatie besprak vorige week een voorstel waarbij ze alle betrokken ploegen een perspectief wil bieden en min of meer zeker kunnen zijn van sportieve activiteit, zonder dat daar consequenties aan verbonden zijn. “Uiteraard zou ik graag eind januari de competities laten hervatten maar de situatie is wat ze is” zegt Jean-François Hannosset, voorzitter van de KBHB. “Vooreerst zijn er de cijfers die stagneren en straks mogelijk opnieuw zullen stijgen.

Ten tweede weten we dat we de huidige maatregelen lopen tot 15 januari waardoor er tot die datum zelfs niet kan en mag getraind worden.

Wanneer dat wel het geval is weten we mogelijk vrijdag wanneer er opnieuw een overlegcomité is. Als we opnieuw willen opstarten zijn er in een ideale wereld 5 tot 6 weken voorbereiding nodig.

Vandaar dat we beslist hebben om het huidige seizoen om te vormen tot een blanco seizoen, met een klassement, zonder kampioenen, stijgers en dalers. Op die manier kunnen wij de ploegen toch een perspectief bieden.” 

De eerste speeldag van het blanco seizoen is voorzien voor het weekend van 20 en 21 februari 2021. Dit geeft de teams vanaf 15 januari vijf weken de tijd om zich voor te bereiden, al blijft het afwachten of er vanaf die dag getraind kan worden.

“Het is de bedoeling dat we vanaf het weekend van 20 en 21 februari zoveel als mogelijk wedstrijden zullen spelen” zegt Jean-François Hannosset. “Wedstrijden die omwille van de gezondheidscrisis niet gespeeld kunnen worden, worden geschrapt en bijgevolg niet ingehaald.

De origineel geplande ‘best of three’ of ‘best of five’ vallen weg en worden vervangen door gewone competitieweekends.

De originele competitierooster wordt zoveel als mogelijk behouden zodat de clubs hun sporthalreservaties kunnen behouden.”

Het verloop van de BENE-League wordt apart besloten door de betrokken teams in samenspraak met de Raad van Toezicht.

De internationale weken voor senioren en jeugd blijven behouden op de oorspronkelijke data.

Eén van de eerste organisaties die tijdens de eerste lockdown eerder dit jaar niet kon doorgaan waren de finales van de Beker van België.

Bij dames zouden Hubo Initia Hasselt en Handbal Sint-Truiden het tegen elkaar opnemen.

Bij de heren zou Achilles Bocholt spelen tegen HC Visé BM. “Er werd ons vanuit het management een origineel voorstel gedaan waar wij ons als federatie helemaal kunnen in vinden.

Vorig jaar werd, met uitzondering van de finales, de volledige bekercompetitie afgewerkt. Om dit seizoen, behalve de gewone competitie, ook nog een bekercompetitie te organiseren zou niet haalbaar zijn.

Vandaar dat het idee om de finales van vorig seizoen op 8 mei 2021 te spelen ons origineel en tegelijk ook eerlijk lijkt. Bekijk het alsof de pauzeknop gedurende een jaar werd ingedrukt. We hopen vurig dat wat in maart van dit jaar het begin van de pandemie was, nu in mei voorzichtig het einde van die nare periode zou kunnen inleiden.

We hebben gisteren alle betrokken clubs hun mening gevraagd, ze waren allen enthousiast om voor een prijs te kunnen spelen.

Uiteraard zullen de finales enkel georganiseerd worden als de omstandigheden dat toelaten” besluit Jean-François Hannosset.

Het handbalseizoen 2020 – 2021 wordt op vrijdag 11 juni afgesloten met Het Gala van de Speler en Speelster van het jaar.

Nota voor de clubs 

Om het seizoen op een verantwoorde manier te starten, zowel fysiek als op gezondheidsniveau, is er een minimum van weken waar een club moet kunnen trainen in groep én met contact alvorens aan de competitie te kunnen starten:

Jeugd -13 jaar: competitie start zodra mogelijk
Jeugd -14/-16: minimum 2 weken
Jeugd -18 : minimum 3 weken
Senioren : 3-4 weken minimum 

Dit wil zeggen dat als we de ‘normale’ trainingen kunnen hervatten op bijvoorbeeld 1/2/2021, de competitie kan herbeginnen gedurende het weekend van 20-21/2/2021.

Als de trainingen pas later kunnen starten, dan moet men altijd de 3 weken voorbereiding in groep én met contact respecteren!

De weken vooraleer men met contact en in groep kan trainen (2-3 weken) kunnen beschouwd worden als fysieke voorbereiding, en deze kan gebeuren zonder contact/in kleine groepen/etc.

Een reactie achterlaten